Followers


salam..im back for good no worries k..

gile panjang tajuk entry..im not trying to be a philosopher..but..take this as an advice..

Here it goes..

i have no idea why there are some peoples out there so difficult to acknowledged others..

bagi saya..kat mana pon kite berada.kita mesti kena ingat..at least..jaga sensitivity orang lain yang berada disekeliling kita..if can..try not to hurt people..whatever u do..please make sure that..u dont hurt others feelings..Always put yourself in others' shoes. If you feel that it hurts you, it probably hurts the other person, too.

in short..saya xfaham beberapa orang manusia yang kadang2 suka sangat sakitkan hati orang lain.seboleh bolehnye nak jugak orang tu rase terluka..and maybe mungkin kadang2 kita tak realized apa yang kite tuturkan itu..mengguris hati org lain..

guys..i give u examples..
i do hope whoever you are..
please do appreciate others..

depan orang yang xde anak..

kalau boleh kat depan orang kawen yang xde anak..xperlu nak duk cerita pasal anak2 kat depan die..ni kadang2..kite jumpa kawan lama kat reunion ke....pastu semuanya dah ade anak..then duk bercerita tentang anak..comelnye..bestnye..apa2 jelah ..sedangkan dalam ramai2 tu..ade yang xde anak..
so..cuba bayangkan apa perasaan org tu?
mesti terasa dan sedih kn?
try not to make others sad becoz of us..

kat depan orang miskin

kalau boleh jgn lah kite duk syok cerita tentang kereta yg kite pakai..rumah besar kite..bla bla..pastu beli barang grand2 then cerita/tunjuk kat kawan yg xde duit..yg tak de pape..mesti die kecik hati kn??

kadang2 kite sebenarnya tak perasan..dlm ramai2 kwn kite tu..ade yg tak berduit..xde kereta..xde barang branded2..then kite duk borak mcm2 tentang kekayaan ni..tentang kereta la ..apa lah..what for?

look at your friend..at least..pity her/him..
maybe die tak tunjuk depan kite die terasa..tp dalam hati?
bila kita duk selalu story dengan dia mcm tu..dia mesti rasa rendah diri..dan dia mesti akan rasa xsetaraf kawan ngn kita..so..mind ur words k.

kat depan orang yang kurang cantik

mentang-mentanglah kita rase kite cun daripada bidadari.janganlah kite duk ghairah cerita kat diaramai orang suka kite..org ni minat kita..orang ni gilakan kita..sedangkan kwn kite yg kurang cntik tu xde orang nak pon..mesti senyap2 dlm hati..die akan rase rendah diri..
kalau kita rasa kita cntik...kulit kita cantik..janganlah kite duk desak2 kawan kite yang mukanya penuh berjerawat..cntik x aku ari ni?ko rase sesuai x bedak ni ngn aku..eh kawan bf aku cakap kulit muka aku cantik..mybe kite just nak express apa yg kita rasa..but hello..
we are human friend..look at your friend and dont hurt her feeling..cant u?

saya pernah alami bila dulu..muke saya ade banyak jerawat..then ade kawan saya yg kulitnye mulus..asyik duk bandingkan kulit muke dia ngn saya..padahal saya tahu die xsengaja..tapi deep down in my heart..saya rasa rendah diri sgt..

depan orang kurang pandai..

kalau kite rasa kite ni pandai..masuk university.study oversea..keje best2..then kite jumpa kawan sekolah kite kejenye penoreh ke..janganlah kita duk cerite sgt tentang kerja kite..tentang bestnye kite kat oversea ke apa..sbb once kita bercerita..kita akan buat dia rase sedih even dia xcakap kat kita..kadang2 dengan bercerita mcm tu..kita buat die segan ngn kita..

saya pernah jugak..ada kawan yang sgt fluent in English..selalu duk cerita dekat saya how good her english..selalu cerita seolah2 kalau kite xtahu english ni..seolah2 kita ni bangang giler..so time tu saya rase rendah diri sgt sebab english saya ni broken giler..saya selalu ilang confident bila berhadapan dengan spesis2 camni..

so what if u are some superterror english user..a country's top scorer or a billionaire when u do not even know how to be nice to people..when u do not know how to be a good human to another human being??

so conclusionnye..
apabila kite berhadapan dengan orang yang x sama taraf ngn kita..or dengan orang yang tak seperti kita..
please do mind your words..
they are human being too..
they also have feeling..
at least..
appreciate them as a human being
:)

i can honestly say i really hate the one who always never knew how to appreciate and respect others feelings..

p/s: treat people on how u want to be treated.

0 Ulasan:

Post a Comment

Follow by Email

About