Followers

Pantang larang: Jamu

Monday, October 17, 2011 | 0 Comments

Apa yang boleh dan tidak boleh saya makan?
Di mana saya boleh mendapatkan jamu?

Jamu adalah dianggap sebahagian yang penting dalam amalan-amalan berpantang. Adalah dipercayai bahawa jamu dan makanan yang betul boleh membantu ibu-ibu baru mendapatkan semula tenaga mereka dan menyembuhkan selepas kerja mengandung dan melahirkan anak. 
Jamu juga dikatakan berkhasiat untuk:
mengembalikan tenaga;
memanaskan badan;
mengeluarkan lemak dan toksin;
dan, melawaskan ke bilik air.
Mengikut Datin Sharifah Anisah, pengasas Nona Roguy (sekarang NR) dan penulis buku Ensiklopedia Perbidanan Melayu, apabila semua toksin keluar, badan akan berbau harum dan berat badan pun akan turun. Makan jamu selama 44 hari memastikan yang segala kotoran dan toksin keluar dari dalam badan. Segala organ, otot dan urat, juga, akan mengecut dengan jamu dan kandungan air berlebihan dalam badan akan keluar. Jamu membuang angin dan menghempiskan perut. 

Apa yang boleh dan tidak boleh saya makan? 
Ibu atau ibu mertua anda, atau pembantu khas anda, akan menyarankan anda memakan jamu serta herba panas seperti halia. Bidan biasanya menggalakkan makan kunyit banyak-banyak sebagai ulam atau jus sebab ia berkhasiat untuk mengecutkan rahim. 

Anda mungkin juga digalakkan berpantang dari:
mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran yang "sejuk";
memakan hidangan berminyak;
meminum air ais atau minum secara berlebihan sebab perut yang kembang akan sukar untuk mengecut.

Di mana saya boleh mendapatkan jamu? 
Mengikut tradisi, bidan kampung yang mengurut ibu baru dan menemani sepanjang tempoh pantang juga akan merumuskan jamu. 

Kini, selain menempahkan jamu khas dari bidan kampung, ibu moden boleh membeli set jamu cukup untuk tempoh pantang 44 hari. Jamu NR popular di Malaysia di samping Bidan Ratu, jamu Mak Dara dan jamu Afiat. Nyonya Maneer dan Mustika Ratu dari Indonesia juga digemari. 

0 Ulasan:

Post a Comment

Follow by Email

About